Baldewijns & Co vindt de noodzakelijke ruimte voor verdere groei in Beringen

Gemeenteraad keurt aankoop industriegrond goed.

Baldewijns & Co uit Hasselt, actief in grondwerken, afbraak en recyclage van de daarmee gepaard gaande grondstoffen, is één van die vele ondernemingen die iedere dag meer dan zijn steentje bijdraagt aan de Limburgse economie, maar die daar niet zo vaak mee in de schijnwerpers staat. “Dat is de aard van het beestje,” verklaart Steven Lisens, zaakvoerder van het bedrijf, “maar het feit dat we na minstens tien jaar intensief zoeken eindelijk een plek hebben gevonden waar we onze groei op lange termijn kunnen verzekeren, mag wat mij betreft gerust een keer geweten zijn. Onze sector kan wel wat goed nieuws gebruiken.”

De voorbije tien jaar kende de omzet van het familiebedrijf nagenoeg een verdrievoudiging. De oorspronkelijke locatie aan de Veldstraat in Kuringen had zijn grenzen al langer bereikt, en ook de vestiging aan de Albertkanaalstraat in Stokrooie zal binnen afzienbare tijd op maximale capaciteit draaien. In totaal betekent dat werk voor een zestigtal mensen. Maar om de continuïteit van die sterke groei te kunnen blijven garanderen was er nood aan extra ruimte. En die vond Baldewijns & Co uiteindelijk in Beringen.

“Onze nieuwe uitvalsbasis moest en zou aan het water liggen”, licht Steven Lisens toe. “Onze activiteiten situeren zich in belangrijke mate op de as Antwerpen-Luik en nemen almaar grotere omvang aan. Vervoer via het water is in deze tijden dan ook de enige verantwoorde optie en de vijf hectaren industriegrond die we nu aan het Albertkanaal in Beringen kunnen verwerven, past dus perfect in dat plaatje. Materialen die van grote werven komen om hier verwerkt en gerecycleerd te worden, kan je onmogelijk allemaal over de weg transporteren. Hier zitten we op een industrieterrein dat perfect is afgestemd op onze noden. En dat ons ook in de toekomst perspectieven biedt om nog verder uit te breiden. Wij zijn het stadsbestuur van Beringen dan ook heel dankbaar voor de opportuniteit en de medewerking die we hier krijgen.”

De nieuwe terreinen in Beringen bieden meteen ook een oplossing voor de hoofdzetel in Hasselt-Kuringen. Die ligt al jaren gekneld tussen de E313, de Veldstraat en de Kuringersteenweg, met winkels als Thomas, Ava en Tom & Co als directe buren. “De visie van de stad op de ontwikkeling van de Kuringersteenweg maakt dat wij hier uiteindelijk de vreemde eend in de bijt werden”, weet de jonge ondernemer als geen ander. “We hebben daar ook alle begrip voor, alleen vonden we in Hasselt geen alternatief, terwijl we ondertussen wel verder groeiden. Het plan is nu om tegen 2020 onze hoofdzetel en de activiteiten van deze locatie naar Beringen over te brengen. Dat raakt je toch wel, want onze roots liggen hier in Kuringen.”

Ook voor de vestiging aan het kanaal in Stokrooie heeft Baldewijns een duidelijke visie. De aanwezige capaciteit blijft behouden, maar zal enkel nog fungeren voor de bediening van kleinere en lokale werven. Ecologisch gezien is dat gewoon de meest verantwoorde oplossing. De voorziene omleidingsweg naar de nieuwe brug over het Albertkanaal en de aanleg van een nieuwe laad- en loskade, voorzien in 2019, zullen het centrum van Stokrooie van het vrachtverkeer ontlasten.

“Maar vandaag gaat het over Beringen”, glundert Lisens. “Na een jarenlange zoektocht hebben we eindelijk een concreet kader om onze grote ambities waar te maken. Begin 2020 wil ik verhuizen naar de nieuwe hoofdzetel die we hier gaan bouwen, en wil ik onze activiteiten verder laten groeien vanop een industriële locatie die daar perfect voor is uitgerust. Hier kunnen we onze recyclage-activiteiten verder ontwikkelen en deze site wordt de logistieke uitvalsbasis voor al onze transporten, zowel via het kanaal als via de weg. We zijn bijzonder blij de langetermijnvisie van ons bedrijf hier in Beringen verder vorm te kunnen geven en daarmee onze positie in Limburg te kunnen verankeren. Op termijn verwachten we een jobcreatie voor ongeveer 110 personen.” De hele operatie omvat een investering van om en bij de 10 miljoen euro.

Afbeeldingen